Giltigt i 10 år
Inkluderar utbildning för sprängning med P2 produkter (krutpatroner) (RfSU SJ01) 32 timmar.
Den här kursen är för personer som använder sig av explosiva varor, såsom krutpatroner och konventionella sprängämnen för att utföra markarbeten, såsom skogs- och jordbruksarbeten, linjearbeten, gravgrävning, mindre schaktningsarbeten, krosspersonal och liknande, där sprängning ingått.
Kursen innehåller flera praktiska moment. Begränsat sprängkort utfärdas efter genomgången kurs med godkänt såväl teoretiskt som praktiskt prov samt minst 2 års dokumenterad, praktisk erfarenhet där sprängning ingått. Kursen är mycket bred och utgör därför en bra grund för att kunna erhålla praktikkravet för ett sprängkort Klass A vilket speglar en högre kompetens.
För begränsade arbeten som klenhålssprängning (max 22 mm håldiameter och max 3 hål/salva), seismisk sprängning, snö- och lavinsprängning, provtagning av fisk och liknande är det tillräckligt med en kortare kurs på 3 dagar som designas efter det arbete som skall utföras. Snö- och lavinsprängningskursen arrangeras i samverkan med SLAO.
Alla kurser för den kompetens ni vill erhålla går att specialbeställas och omformas efter era önskemål så länge de rådande kraven angående kursen upprätthålls.
Kursinnehåll
- Produktkännedom (Explosiva varor, dess klassifiering samt valet av explosiv vara, P2-produkternas egenskaper och användningsområden, sprängämnesprodukternas egenskaper och användningsområden, val av tändsystem)
- Sprängteknik för mindre komplicerat arbete (Allmän sprängteknik, sprängning av sten, skut och mindre bergklackar, sprängning av diken, stubbar m.m)
- Säkerhet vid användning av explosiva varor
- Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2007:1 “Sprängarbete”, m.m.)
- Riskbedömning
- Rutiner vid sprängning
- Föreskrifter om explosiva varor (Lag och förodning om explosiva varor, förvärv, förvaring och transport av explosiva varor)
- Praktiska övningar (Sprängkapselns funktion och verkar, kopplingsövningar med olika tändsystem, borrning av sten eller mindre bergklackar, destruktioner av produkter, bedömning av laddningsmängder, sprängning av sten eller mindre stenklackar)
- Genomgång av erfarenheter från de praktiska övningarna
- Sprängning inom detaljplan (Polismyndighetens föreskrifter, miljöpåverkan, kast och vibrationer)
- Skriftligt prov samt genomgång och avslutning
Information
Bekräftelse: Vi skickar bekräftelse och övrig information 2-3 veckor före kursstart.
Betalning: Mot faktura, 30 dagar netto, i samband med bekräftelse.
Kursavgift: Kursavgift inkluderar utbildning, dokumentation, kursintyg samt lunch och kaffe om inte annat anges.
Avbokning: Vid avbokning 2 veckor före kursstart fram till kursdagen debiteras halva kursavgiften. Vid avbokning på kursdagen, eller vid utebliven ankomst, debiteras full kursavgift.
Förbehåll: Vid för litet antal kursdeltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in kurser. Vi förbehåller oss även rätten till smärre prisjusteringar och reserverar oss för eventuella tryckfel.
Bokning: Välj ett kursdatum ovan, eller kontakta oss för specialanpassad kurs på ert företag.
Praktikintyg
Ett sprängkort består av två delar: En tillhörande grundkurs och praktisk erfarenhet. Det krävs olika praktiska erfarenheter för A-kort respektive B-kort. Kraven som behövs beskrivs på praktikintygen.
Praktikintyg för Sprängkort klass B skickas till oss. Ladda ner praktik intyg Klass B här