Hem   Om företaget   Press   Kontakt   Hitta hit  
         
VÅRA UTBILDNINGAR  /  KONSULTVERKSAMHET  /  ADR  /  PRODUKTER  AKTUELLT          

  ÄLDRE NYHETER
 
  Praktiska utbildningen är igång för fullt
(2013-12-06)

Yh-utbildningen har några veckor av praktisk utbildning innan jul. Man turas om att testa på att arbeta både ovan och under jord. Efter lite tekniska problem med tunnelriggen är den äntligen igång och snart är det dags att skjuta de första tunnelsalvorna.

Se fler bilder
 
  Program och inbjudan Bergsprängardagarna
(2013-12-06)

Bergsprängardagarnas målsättning är att belysa och diskutera bergsprängarens praktiska vardag vad gäller såväl säkerhet som arbetsmiljö, nya bestämmelser, teknik, ekonomi och juridik. Bergsprängardagarna 2014 kommer att, mer än tidigare, behandla erfarenheter utifrån berget.

Ett flertal entreprenörer kommer att beskriva sin vardag i stort och smått.
Utdelningen av utmärkelsen Årets Bergentreprenör är också en självklar punkt på programmet.

Missa inte årets händelse!
(Ladda ner programmet genom att klicka på det)

Anmäl dig här
 
  Ledningsgruppen för Yh-utbildningen på besök
(2013-12-01)

Yh-eleverna är i full gång med sin praktiska utbildning strax utanför Åkersberga.
Halva gruppen arbetar ovanjord och den andra halvan har påbörjat borrning av en tunnelkontur. Ledningsgruppen besökte dem en solig morgon.

Läs mer
 
 
  Yh-utbildningen startad!
(2013-09-02)

Idag gick startskottet för vår ettåriga teoretiska och praktiska bergarbetarutbildning som ingår i Yrkeshögskolan. Utbildningen som har 20 utbildningsplatser kommer att genomföras i Åkersberga med praktik i Stockholmsområdet och LIA (Lärande i arbetslivet) på platser över hela landet. Vi tog emot tjugo nyfikna och förväntansfulla elever som vi verkligen ser fram emot att lära känna under det kommande året.

Välkomna!


 
 
  Ladda ner presentationerna från årets Bergsprängardagar
(2013-03-13)

Nu kan ni ladda ner årets presentationer i pdf-format.

Läs mer
Bergsprängardagarna 2013
 
  YH utbildning av kvalificerade bergarbetare
(2013-07-02)

YH Myndigheten har beviljat BergUtbildarna AB:s ansökan om att få en ettårig teoretisk och praktisk kvalificerad bergarbetarutbildning att ingå i Yrkeshögskolan. Utbildningen som har 20 utbildningsplatser kommer att genomföras i Åkersberga med praktik i Stockholmsområdet och LIA (Lärande i arbetslivet) platser över hela landet.

Utbildningen, som har riksintag, kommer att starta 2 september 2013 med en andra utbildningsomgång ett år senare. Kursinnehållet, som täcker såväl ovanjords- som underjordsarbete har utarbetats i mycket nära samarbete med bergbranschens entreprenörer och har målsättningen att bli landets bästa bergarbetarutbildning någonsin.

Ansökningstiden för årets utbildning har gått ut, men du är välkommen att söka nästa års utbildning i vår.

Läs mer om Yh-utbildningen

 
  Bergsprängardagarna 2013 - ännu en succé
(2013-02-04)

Årets Bergsprängardagar blev fullbokade, drygt 200 personer ifrån branschen deltog i seminariet på Radisson Blu Royal Park Hotel i Frösundavik strax norr om Stockholm.

Läs mer och se bilder
Bergsprängardagarna 2013 
 
Sprängtekniker sökes
(2013-01-21)

Vi söker nu en berg-, borr- och sprängtekniker till vår verksamhet. Då den dominerande delen av vår verksamhet utgörs av utbildning, såväl teoretisk som praktisk, är det en förutsättning att du känner att utbildning är något som du är intresserad av att arbeta med, men även utveckla vidare för framtiden. Då vårt verksamhetsfält är brett, och med stort kontaktnät, finns stora möjligheter att påverka de framtida arbetsuppgifterna.

Läs mer och ansök!
 
  BergUtbildarna är återförsäljare av Blast Manager i Sverige
(2013-01-21)

BergUtbildarna kommer under året att introducera planeringsprogrammet BlastManager på den svenska marknaden. Programmet innebär komplett planering för sprängning, från riskbedömning till ekonomisk uppföljning.

Programmet knyter samman aktörerna i ett bergsprängningsprojekt från beställare och konsulten via huvudentreprenören till Sprängarbetsledaren och Sprängarbasen. Programmet täcker samtliga moment i ett bergsprängningsprojekt.

Läs mer
 
  Utbildning och seminarier i Mongoliet
(2012-11-16)

Michael Hermansson från BergUtbildarna besökte Mongoliet första gången i november 2010. Då framkom behovet av berg- och sprängteknisk utbildning för gruvorna, vikten av att få nationell kompetens och inte helt bli beroende av de stora internationella gruvföretagen.

Läs mer
 
 

Bergutbildarna initierar sprängteknisk utbildning i Zambia
(2012-11-16)

Sverige har alltid legat i framkant vad gäller bergsprängningsteknik med företag som Nitro Nobel, Atlas Copco och Sandvik och deras världsledande produkter och ledande gruvföretag som LKAB och Boliden.

Sverige har också haft en unik kompetens vad gäller sprängteknisk utbildning där Nitro Nobel har haft internationell utbildning över hela världen.

Läs mer

 
  Inbjudan och program Bergsprängardagarna 2013! 
(2012-11-19)

Bergsprängardagarna som nu arrangeras för 16:e gången, har etablerat sig som årets stora bergsprängarhändelse och blivit den självklara mötesplatsen för en stor del av landets bergentreprenörer, bergkonsulter, beställare, utbildare, myndighetsrepresentanter samt maskin- och sprängämnesleverantörer.

Bergsprängardagarnas målsättning är att belysa och diskutera bergsprängarens praktiska vardag vad gäller såväl säkerhet som arbetsmiljö, nya bestämmelser, teknik, ekonomi och juridik. Bergsprängardagarna 2013 kommer att, förutom de sedvanliga punkterna, behandla ett flertal praktikfall från olika bergsprängningsprojekt av olika storlek och karaktär runt om i landet.

Bergsprängardagarna 2013, arrangeras även i år på Radisson Blu Royal Park Hotel i Frösundavik som ligger avskilt, men ändå lättåtkomligt
i Stockholms norra utkant. Vi kommer även att ta upp hur vår bransch börjar ta steget in i den digitala världen. Utdelningen av utmärkelsen
Årets Bergentreprenör är också en självklar punkt i programmet.
Ladda ner programmet i sin helhet.   Anmäl dig till Bergsprängardagarna!

Välkomna på Bergsprängardagarna 2013!
 
 
  Nu är den här! - Kurskatalogen för 2013
(2012-11-07)

Efter mycket planerande är äntligen programmet klart för våra kurser under 2013. Katalogen skickas ut, rykande färsk, ifrån tryckeriet under va 47, men redan nu kan du ladda ner den här och planera för 2013.

Välkommen med din anmälan!
 
  Populära "Bergsprängarens Lilla Röda" i ny uppdaterad version
(2012-11-07)

Äntligen finns en uppdaterad version av "Lilla Röda".
Innehåller borrnings- och laddningstabeller, sprängämnes- och tändmedelsfakta, utbildningsinformation, ansvar och säkerhet, motståndsberäkning, tändplaner och regler för transport av explosiv vara.

Beställ den av oss för endast 80 kr (exkl moms inkl porto)
Maila på berg@bergutbildarna.se
Bergsprängarens Lilla Röda
 
  Dags att boka in årets Bergsprängardagar!
(2012-11-07)

I skrivande stund arbetar vi för fullt med att färdigställa programmet till nästa års Bergsprängardagar, men redan nu kan ni anmäla er!

Bergsprängardagarna går, även i år, av stapeln på Radisson Blu Frösundavik strax utanför Stockholm. Så boka in den 24-25 januari i kalendern redan nu.
Missa inte årets händelse - begränsat antal platser!
Boka in Bergsprängardagarna 2013 nu!
 
  Bergsprängardagarna 2012 - en succé!
(2012-02-03)

Bergsprängardagarna genomfördes i år för 13 gången sedan starten 1999. Bergsprängardagarna har från starten 1999 med 24 deltagare blivit årets viktigaste händelse för inte bara bergsprängare, utan också leverantörer, konsulter, myndighetspersoner och beställare i branschen och samlade i år över 200 deltagare på Radisson Frösundavik strax norr om Stockholm.

Läs mer och se bilder här.
 
  Nya, aktuella kurser 2013 
(2012-11-07)

Sprängteknik för beställare
Dagens pressade projekttider, samtidigt som arbetena har blivit allt mer komplicerade, har inneburit att säkerheten och arbetsmiljön blivit eftersatt på många arbetsplatser. Många gånger har också bristen på kunskap hos beställaren om förutsättningarna för ett sprängarbete påverkat denna situation då man inte insett vilka regelverk som styr arbetena och vad det får för konsekvenser.

BergUtbildarna AB har med anledning av detta tagit fram en utbildning som behandlar dessa frågor, dels vad beställaren har för ansvar men också vilka krav som kan ställas på entreprenören.

Som kursansvarig har vi Stig Adolfsson som under en lång följd av år arbetat på Arbetsmiljöverket med framtagande av regelverken för Berg- och sprängarbete.

Praktisk geologi
Kunskapen om berget och dess påverkan på sprängresultatet är många gånger otillräcklig hos såväl konsulter som beställare och sprängentreprenörer.

BergUtbildarna har med anledning av detta tagit fram en utbildning som behandlar
praktisk bergkännedom för såväl kontursprängning och släntstabilitet som bergmaterial i täkter för ballastindustrin.

Som kursansvarig har vi Bengt Ludvig, Petro Team Engineering, med mångårig erfarenhet och en av Sveriges främsta bergmekaniker.


 
 
  Nyheter om bestämmelser
(2012-02-03)

Den nya Lagen om brandfarliga och explosiva varor, SFS 2010:1011 har tillsammans med MSB:s  föreskrifter om krav på nya förråd skapat en kostsam, problematisk och delvis omöjlig situation i branschen. MSB föreskrifter MSBFS 2010:5 kräver sedan 2012-01-01 att samtliga Sveriges sprängämnesförråd ska vara utbytta och uppfylla kraven enligt EN 1143:1, grade III. Detta sker samtidigt som man gjort 290 kommuner till tillståndsmyndigheter för detta istället för de tidigare 21 polismyndigheterna.

Läs mer här
 
 
  Zambias ambassadör på besök hos BergUtbildarna
(2011-02-03)

Med anledning av Michael Hermanssons besök i Zambia besökte ambassadören kontoret i Vaxholm för att diskutera närmare kring ett eventuellt utbildningsprojekt i Zambia.
 
  Spännande utlandsbesök i Zambia 
(2010-12-20)

Under december besökte Michael Hermansson Zambia.

Läs mer
 
  Utlandsbesök i Mongoliet

Att en dag få komma till pricken på kartan som benämns Ulan Bator i det för oss svenskar till stor del okända landet Mongoliet blev plötsligt verklighet i oktober 2010.


Läs mer